Begin tot eind

Erdösmecske is een erg klein dorp, gestart in 1750. Het telt maar liefst drie volledige straten met aftakkingen en 187 huizen op ruim 2500 hectares. Het is dan ook te begrijpen dat bijna ieder huis hier een rijke geschiedenis heeft. Zo ook de thuisbasis van Repzootic.

Het huis in Erdösmecske werd gebouwd in 1980. Na de Tweede Wereldoorlog was het dorp geëvacueerd en met de terugkeer van de Duitse en Hongaarse bewoners kreeg het opnieuw vorm. Dit relatief recente huis, recht tegenover de nieuwe barokke kerk, werd ingenomen door de boswachter en kreeg al snel de naam Jägerhaus (jagershuis) of Erdészház (boswachtershuis). Dit is nog steeds te herkennen aan de hertenkop die aan de voorzijde van het gebouw onder het dak terug te vinden is.

Kort na het vertrek van de boswachter werd het Jägershaus omgebouwd naar een veemarkt. Op deze locatie werden paarden, koeien en ander vee geveild. De ruimschoots aanwezige stalling en bindplaatsen kwamen hierbij goed van pas.

Na enkele jaren leegstand werd het in het begin van de 21ste eeuw opgekocht door een ouder Duits koppel die hier enkele jaren genoot van het leven. Helaas overleed de man in 2010 en vertrok de vrouw des huizes terug naar Duitsland. Het Jägershaus, die intussen opgeknapt en als twee aparte huizen was ingericht, werd verhuurd aan Duitse vakantiegangers tot 2013, waarna het huis in de verkoop werd geplaatst.

Het was in februari 2016 dat het huis voor het eerst onder onze aandacht kwam. Gedurende dit jaar werd deze locatie aangekocht en begonnen de eerste investeringen om Repzootic op te bouwen tot wat we het nu kennen.

Repzootic Animal Center is ontstaan als privé collectie van Sharon Oplinus en Guy Degrande. Na hun hele leven in België gewoond te hebben werd het tijd om een ruimere locatie te zoeken voor henzelf en hun grootste passie, de dieren. Door hun passie voor educatie werd het centrum in het leven geroepen waar dieren hun permanente thuis konden vinden, educatie werd gegeven en waar kweekprojecten werden opgestart om nakweek dieren in de hobby te houden en wildvang weg te bannen.

In oktober 2016 startte het grote advontuur toen het jonge koppel samen met enkele Nederlandse vrienden en ruim 100 dieren richting Erdösmecske vertrok. Na een bijna 24 uur durende reis werd alles en iedereen veilig afgeleverd en kon het bouwen beginnen.

Nog geen maand na de start van de bouwwerken kon Repzootic Animal Center al de eerste vrijwilligers ontvangen vanuit België, Nederland en zelfs Zweden. Dergelijke vrijwilligers zijn tot op de dag van vandaag nog steeds geregeld aanwezig in het park, evenals stagiairs.

De eerste bouwwerken bij Repzootic
De eerste bouwwerken bij Repzootic